Počet položek: 0 0,00 CZK

SEMMELROCK - Osazení obrubníků a palisád

 

Osazení obrubníků a palisád

Betonové obrubníky a palisády jsou důležité prvky, které pevně ohraničují dlážděné plochy a zamezují tak vodorovnému pohybu položené dlažby. Doporučujeme při osazení respektovat skladebné moduly dlažeb a dlaždic, aby se při pokládce krajní plochy dalo využít polovičních prvků a nebylo nutné provádět složité dořezávání. Před osazením doporučujeme přímo na stavbě ověřit skladebné rozměry dlažeb a dlaždic vyskládáním několika prvků, spolu s doporučenými spárami.

Jak na to:

Obrubníky

Obrubníky se osazují do lože z hrubší betonové směsi. Po osazení obrubníků je třeba dobetonovat obě strany (tzv.boční opora). Boční oporu je nutné vytáhnout minimálně do 1/3 výšky. Třída použitého betonu má být alespoň C 10/24. Jako podkladový materiál pod betonové lůžko slouží zhutněná štěrkodrť. Obrubníky ukládáme zásadně se spárami šířky cca 5 mm, tuto spáru nevyplňujeme.

 

 

Palisády

Bez statického výpočtu je možné zhotovit nízké opěrné stěny z palisád (tyčové betonové prvky). Účelem těchto stěn je oddělit různě vysoké úrovně terénu. I u těchto jednoduchých staveb je třeba dodržovat několik zásad. Betonové palisády jsou vždy mírně kónické, tj. vždy se mírně zužují od spodního konce k hornímu konci. Tento fakt je třeba zohlednit při stavbě a mezi jednotlivé palisády v úrovni horního povrchu vkládat dřevěné nebo plastové klíny. Kvůli tomu se každá palisáda musí nastavit pomocí vodováhy. Palisády se osazují do lože z hrubší betonové směsi. Výška zapuštění palisády do betonového lože musí být minimálně 1/3 její výšky. Třída použitého betonu má být alespoň C 10/24. Jako podkladový materiál pod betonové lůžko slouží zhutněná štěrkodrť. Zeminu za palisádami je vhodné odvodnit drenáží. Aby se předešlo protékání v oblasti spár, doporučujeme za řadu palisád až po povrch zásypu překrýt izolační fólií.

Osazení obrubníků a palisád

PDF dokument ke stažení

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace