Počet položek: 0 0,00 CZK

SEMMELROCK - Výstavba plotu

 

Výstavba plotu

Jednoduchý a přehledný návod k výstavbě plotu.

Plotový systém

I když se jedná o jednoduchou konstrukci, která nevyžaduje statické posudky a návrh, je třeba při stavbě plotu respektovat určité stavební zásady. Jejich zanedbání může vést k vážnému poškození nebo až k destrukci konstrukce. Proto byste měli svěřit raději návrh plotového systému do rukou statika. Informace obsažené v tomto technickém průvodci jsou obecné pokyny a doporučení pro stavbu plotů. Doporučujeme pečlivě posoudit místní geologické a hydrologické podmínky, umístění a výšku plotů, namáhání a síly, které budou na plot působit. Stavba plotu by měla být realizována v teplotách vyšších než 5 ° C. Při práci brzy na jaře a pozdě na podzim byste měli věnovat zvláštní pozornost velkým teplotním změnám mezi dnem a nocí. To má významný vliv na proces tvrdnutí betonu použitého pro výplň a najeho kvalitu.

Přípravné práce

Prvním krokem je důkladně naplánovat a rozměřit plot, pak zvažte následující:

  • výška pilíře a základy
  • počet sloupků, rozpětí a typ plotové výplně
  • počet a umístění bran
  • šířka a typ otevírání brány (posuvné, otevírací ven nebo dovnitř)
  • začlenění do systému oplocení prostoru pro skladování, třídění a přijímání pevných odpadů
  • je třeba integrovat systémové prvky, jako jsou všechny druhy boxů (poštovní schránky, dveřní vstupní systémy)

Důkladná příprava eliminuje zbytečné náklady, stejně jako práce navíc, které jsou často v rozporu s obecně uznávanými technickými znalostmi v oblasti stavebnictví.

Základní konstrukce

Základy plotu musí být zhotovené tak, aby působením mrazu nedocházelo k pohybům celé základovékonstrukce, tj. základováspára musí být v nezámrzné hloubce. Nezámrznou hloubku stanovuje norma ČSN 1997 – 1. Všeobecně by mělo v našich klimatických podmínkách postačit založení plotové konstrukce v hloubce 80 cm pod úrovní terénu. Optimální základová konstrukce je rozdělena do dvou etap. V prvním kroku by se měl základ provádět v šířce výkopu 30 cm beton třídy minimálně C16/20. Druhý krok začíná po vytvrzení litého betonu a je tvořen lavicí. Výška lavice by měla být alespoň 25 cm, šířka by neměla být větší, než je šířka stěny (20 cm). Lavici můžeme postavit ideálně ze ztraceného bednění. (ZB 20). Ložná plocha betonových tvarovek by měla být alespoň 5 cm nad okolním terénem. Při vyhotovování základu je třeba pamatovat na nutnost spojení základovékonstrukce a vlastního plotu ocelovou výztuží. To znamená, že je nutné při betonování základu vkládat do betonu ocelovou výztuž tak, aby vyčnívala nad základovoukonstrukci.

Stavba stěny

Před založením stěny musí být důkladně zkontrolovány lavice. V případě nesrovnalostí a odchylek od roviny je třeba upravit povrch broušením. Následně je umístěna vodorovnáizolace (např. ve formě asfaltových pásů nebo hydroizolačního nátěru), která má být navržena tak, aby zabránila vzlínání spodní vlhkosti. To pomůže zabránit výkvětům na zdech a sloupech. Po položení izolace jste připraveni ke stavbě stěny. Tvarovky je možné klást na sebe na sucho, vzájemně je lepit mrazuvzdorným lepidlem nebo s použitím trassové zdící malty. Při tomto způsobu provádění je možno eliminovat povolené rozměrové odchylky jednotlivých bloků. Spárování je vhodné provádět průběžně při zdění. Vyztužení dutin je třeba provést ocelovou výztuží, její profil určí statik na základě výšky stěny a působícího zatížení.

Při ukládání na sucho se každá nerovnost doporučuje u jednotlivých bloků odstranit broušením.
Obrázek 1

Jako první si musíme založit rohy.
Obrázek 2

Po vyzdění řady je dalším krokem naplnění dutin betonových bloků připravenou betonovou směsí. Vyplňovat betonem by se měly pouze suché tvarovky. Vložený beton musí být v dutinách řádně zhutněn, proto je vhodné betonování bloků po každé řadě.
Obrázek 3

Po položení každé vrstvy se musí zkontrolovat rovina a jakékoliv odchylky opravit broušením nebo používání klínů.
Obrázek 4, 5, 6

Při stavbě plotové konstrukce je třeba respektovat požadavky na dilatační celky. Největší doporučené vzdálenosti mezi dilatačními spárami by dle normy ČSN 1996 – 2 neměly být větší než 6 metrů. Při konstrukci orientované na jihozápad by neměly být větší než 3 metry.

Montáž vrat a dveří

Během výstavby stěny je nutné naplánovat a provést instalaci předem připravených polí.
Obrázek 7

Branka a brána musí být namontována do vyříznuté tvarovky na závěs s kotvou.
Obrázek 8

Pro hmotnosti křídla do 50 kg musí být závěs přivařen na kotvu. Pro hmotnosti křídla větší než 50 kg se doporučuje použít jako nosnou konstrukci ocelový profil čtvercového průřezu.
Obrázek 9, 10, 11

Alternativní a často používané řešení je nezávislá brána.

Montáž krycích desek

U poslední řady betonových tvarovek je vhodné výplň ukončit kousek pod horní plochou plotové tvarovky (1 – 2 cm) tak, aby byly plotové stříšky lepeny pouze ke stěnám tvarovky a nikoliv k výplňovému betonu. Krycí desky je třeba přilepit na stěnu tvarovek pomocí mrazuvzdorného stavebního lepidla. Jako první uložíme rohové prvky (rohové desky jsou řezané pod úhlem 45 °).
Obrázek 12, 13

Mezery mezi krycími deskami doporučujeme vyplnit flexibilní spárovací hmotou nebo těsnícím tmelem, aby nedocházelo k vniknutí vody do výplňového betonu. Pokud tvoří stříšku pouze deska, je nutné zajistit sklon, aby z jejího povrchu mohla odtékat voda.
Obrázek 14

Vezměte prosím na vědomí, že jakékoliv zanedbání při výstavbě plotového systému může vést k trvalému poškození konstrukce.
Obrázek 15

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace