Počet položek: 0 0,00 CZK

SEMMELROCK - Pokládka dlaždic

Pokládka betonových dlaždic

 

Návod jak správně položit dlaždice a čeho se vyvarovat.

Pokládka betonových dlaždic

Prvním předpokladem správného položení betonových dlaždic je příprava podloží a podkladových vrstev, na kterých závisí životnost, účelnost i estetika výsledného díla. Dlaždice se pokládají do podloží z kamenné drtě podobně jako zámková dlažba, lepením na betonový podklad nebo na plastové terče.

Při plánování je třeba mít na paměti, že vzhledem k jejich malé tloušťce jsou určeny pouze pro pochozí plochy (chodníky, terasy, balkony atd.)

Plánování a realizace
Přípravné a zemní práce jsou obdobné jako u pokládky betonové dlažby.

Skladba systému pro zpevněné plochy z dlaždic na štěrkovém loži:

Skladba systému pro zpevněné plochy z dlaždic na terčích:

 

Skladba systému pro zpevněné plochy z dlaždic s vodonepropustnou nosnou vrstvou:

 

Skladba systému pro zpevněné plochy z dlaždic s vodopropustnou nosnou vrstvou:

 

Tipy

Pokud potřebujete zkrátit desky, použijte stolní pilu nebo úhlovou brusku. Bezprostředně po řezání opláchněte vodou. Později je velice obtížné odstranit prach z dlaždic.

Kontrola kladečských prací je před spárováním velmi důležitý úkol z hlediska uplatňování pozdějších reklamací. Je třeba zkontrolovat rovinnost položených dlažebních prvků pomocí 2 m latě. Dále se kontrolují odstíny dlaždic. Spáry nesmí mít viditelné odchylky v šířce. Pokud se objeví některé z uvedených chyb, je třeba je opravit ještě před zaspárováním.

 

Hutnění dlažebních desek

Hutnění dlažebních desek (dlaždic) se nesmí provádět pomocí vibrační desky. Jednotlivé dlažební desky (dlaždice) se při pokládce pouze stabilizují poklepem gumovou palicí přes dřevěné prkno.

 

Volba šířky spáry

Spára plní nejen funkci ozdobnou, ale hlavně funkci technologickou. Velikost spáry se volí podle použitého spárovacího materiálu. Obkladačské křížky, které přesně vymezují šířku spáry při dláždění, se vyrábějí v různých šířkách. Při volbě šířky spáry je třeba počítat s rozměrovými odchylkami betonových prvků od deklarovaného rozměru. Proto je vhodnější použít širší spáru, aby bylo možné tyto rozměrové tolerance v průběhu pokládky vykompenzovat.

Při pokládce do štěrkového lože by měla být spára 3 – 5 mm vyplněná křemičitým pískem. U dlaždic na maltovém loži nebo drenážním betonu 5 – 10 mm dle použité spárovací malty.
Dále je vhodné zakrýt vrchní část dlaždic lepicí páskou, aby nedošlo k poškození dlaždic spárovací maltou.

Při pokládce na plastové terče je velikost spáry určena vymezovacími prvky na terči.

 

Na plastové terče nedoporučujeme pokládat dlaždice Lusso Tivoli a dlaždice z řady Bradstone.

Pokládka betonových dlaždic

PDF dokument ke stažení

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace