Počet položek: 0 0,00 CZK

PŘÍPRAVA NA JARO

Ačkoli se zdá, že je na plánování jarních prací příliš brzy, mít připravený plán má své výhody.


Po zkušenostech z letošní stavební sezony i my bychom doporučili každému využít zimní období na výběr materiálu případné konzultace s výrobci a techniky. Ani objednávku neodkládejte bezdůvodně. V tomto období stavebního boomu můžete čekat na dodávku některých materiálů i pár měsíců.


Jak vybírat stavební materiál pro svou zahradu?


V první řadě si musíme sami definovat svá očekávání na funkci stavby. Estetické hledisko je pro každého z nás důležité, ale mělo by být až na druhém místě v rozhodování.
Například u výběru dlažby bychom si měli nejdříve zamyslet nad tím jak často a čím bude budoucí plocha zatěžována. Zejména jakými typy vozidel. Přesto, že je beton velmi pevný a stálý materiál má i své limity. Obecně lze říci, že únosnost plochy při pojezdu rozhoduje výška betonových bloků, ale samozřejmě svoji úlohu má i tvar bloků, myšleno poměr stran. Například když je ve skladbě kamenů stejné výšky byť jen jeden prvek dlouhý a úzký bude se při zátěži chovat jinak než ostatní, které mají třeba tvar čtverce. Dotazem na výrobce nic nezkazíte. Výrobce může soudit i ze zkušeností s používání toho určitého výrobu ne jen z obecných předpokladů a výpočtů.


Jen na ukázku obecné vodítko pro váš výběr:


dlažba o výšce 40 mm - dlažba vhodná pouze pro pěší, nedoporučujeme pro pojezd vozidel,
dlažba o výšce 60 mm - dlažba určená pro občasný pojezd vozidel do 3,5 t, pro představu například využitelná pro vjezd do garáže apod.,
dlažba o výšce 80 mm - dlažbu této výšky můžeme doporučit pro frekventovaný pohyb vozidel do 3,5 tuny, může se tedy jednat například o frekventovaná parkoviště,
dlažba s výškou 100 mm a více - pro tuto dlažbu nalezneme využití převážně pro dopravní infrastrukturu a pohyb vozidel nad 3,5 t.


Není vždy nutné pokládat po celé ploše dlažbu stejné výšky je možné na místa s očekávaným větší zatížení použít dlažbu vyšší a místech pro pěší zase nižší.


ÚPRAVA PODLOŽÍ PRO POJEZDOVÉ PLOCHY


Výběr výšky dlažby je jedním úkolem, druhým a stejně důležitým faktorem, který je rozhodující pro bezpečnou a trvalou funkci budované plochy, je úprava podloží před pokládkou dlažby. Pro podloží platí určitá specifika, která jsou důležitá pro spolehlivou funkčnost plochy.


Jak vybírat stavební materiál pro ploty a zdi?


Máme možnost vybírat buď z plných bloků a stavět tzv. „na sucho“ což znamená, že bloky spojujeme pouze montážní pěnou.
Druhou možností jsou bloky duté, které jsou pohodlnější při potřebě rozvodu například elektroinstalací. Také se používají v případě potřeby armování tam kde je potřeba zpevnit konstrukci kvůli další zátěži.
Pokud nemáte v plánu svěřit svůj projekt odborníků a potřebujete vědět jak na to neváhejte se svými dotazy obrátit na nás.








 





 

PŘÍPRAVA NA JARO - 781949 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace