Počet položek: 0 0,00 CZK

Betonová dlažba pro pojezd

Venkovní betonová dlažba je velmi odolná. Pokud však plánujete dlažbu použít pro vjezd, garážové stání či frekventovanější plochu, přečtěte si následující doporučení, která vám pomohou vybrat pojezdovou betonovou dlažbu.

Řešení pojezdových ploch můžeme zjednodušit do těchto 3 kategorií:

  1. občasný pojezd vozidel do 3,5 tuny,
  2. frekventovaný pohyb vozidel nad 3,5 tuny,
  3. pohyb vozidel nad 3,5 tuny.

Předtím, než vám zodpovíme, jakou dlažbu vybrat pro pojezdové plochy, je nutné se zaměřit na úpravu podloží. Aby byla dlažba schopna pojezd dlouhodobě snášet a nedocházelo k deformování plochy, je nutné dodržet doporučení správné úpravy podloží před pokládkou dlažby.

Pokud bereme otázku správného podloží za splněnou, viz odkaz výše, výběr samotné dlažby pro účel pojezdu je velmi snadný. U samotných výrobků se také můžete řídit ikonkami, které symbolizují vhodnost pojezdu do 3,5 nebo nad 3,5 tuny.

Pokud plánujete občasný pojezd, jako je například vjezd do garáže či garážové stání, vybírejte dlažbu s výškou minimálně 60 mm. Dlažba této výšky je odolná vůči vertikálním silám a nedojde k poškození dlažby.

Pokud plánujete stavbu plochy s častým pojezdem, jakou může být například komunikace či příjezdová cesta, zaměřte se na výběr dlažby s výškou alespoň 80 mm. Dlažba musí často snášet působení sil při pojezdu a při výběru této výšky zamezíte deformaci či praskání dlažby.

Poslední skupinou ploch jsou plochy pro pojezd vozidel nad 3,5 tuny. Tlak, který musí dlažba vydržet je velmi vysoký a z tohoto důvodu je nutné vybírat dlažbu s výškou kamene 100 a více milimetrů. Tyto typy dlažeb jsou také známé jako zámkové dlažby.

Opatření NEXUS

U některých typů se navíc můžete setkat s označením NEXUS. Toto opatření inteligentních zámků slouží k vytvoření silného spojení při pokládce dlažby, které zabrání nechtěným pohybům jednotlivým kamenům. Navíc vytvoří ideální dilatační spáry.

Hledáte inspiraci pro vjezd či garážové stání? Inspirujte se v naší galerii v sekci Vjezdová a parkovací stání.

Betonová dlažba pro pojezd - 781340 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace